Ποντιακά χωριά Ρωσίας

Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη

(Λεωνίδας Ιασονίδης)

Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον

(Κώστας Π. Μαυρόπουλος)

Τα στοιχεία παραχώρησε ο φίλος του blog από το Κρασνοντάρ, Σέργιος Kotikov, και τον ευχαριστώ πολύ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

(Στην Περιφέρεια κατοικούν περίπου 40.000 Έλληνες)

 

1.  Dubovaya Balka – χωριό 13 χλμ. από το Kursavka. Ιδρύθηκε το 1899 από τους Πόντιους από τα χωριά Shiran, Zumona (νυν Сevrepinar), Tazih, Torsun Τουρκίας. Τώρα μένουν 400 άτομα, απ’ αυτούς περισσότεροι είναι Πόντιοι.

Φωτογραφίες εδώ: http://www.polandov.ru/balka_1_1.html

2. Grecheskoye (Ελληνικό) – βόρεια από την πόλη Mineralnye Vody. Ιδρύθηκε το 1897 από Πόντιους από χωριά Τουρκίας Kumbatur, Selitera, Karka και Ρώσους μετανάστες από άνω Ρωσία. Το 1904 είχε 1.044 κατοίκους. Το 1909 κτίστηκε Ναός Αγίου Γεωργίου Νικηφόρου.

3. Νagutskoye – 10 χλμ. δυτικά από το Grecheskoye. Ιδρύθηκε από τους Πόντιους το 1868. Τώρα ο πληθυσμός είναι περίπου 3.000, αλλά λίγοι είναι Πόντιοι.

4. Sparta – μικρό χωριό, τώρα ανήκει στην Δημοκρατία Καρατσάεβο-Τσερκεσίας. Δεν έχω πολλές πληροφορίες, αλλά ξέρω ότι αρκετοί Πόντιοι μείνανε εκεί.

5. Hasaut-Grecheski – ορεινό χωριό, τώρα ανήκει στην Δημοκρατία Καρατσάεβο-Τσερκεσίας. Πολλοί απ’ αυτό το χωριό μετά το 1990 μετακόμισαν στην Κώ.

6. Εssentukskaya – χωρίο κοντά από Eseentuki. Ιδρύθηκε από Ρώσους, αλλά μετά το 1930 εδώ άρχισαν να έρχονται οι Τουρκόφωνοι Έλληνες από την Τσάλκα Γεωργίας. Σήμερα έχει 20.000 κατοίκους, 60% είναι τουρκόφωνοι Έλληνες της Γεωργίας.

7. Suvorovskoye – χωριό κοντά από Eseentuki. Ιδρύθηκε από Ρώσους, αλλά μετά το 1930 εδώ άρχισαν να έρχονται οι Τουρκόφωνοι Έλληνες από την Τσάλκα Γεωργίας.

8. Sanamer – χωριό κοντά από Eseentuki. Φέρει το όνομα ομώνυμου χωριού της Τσάλκας Γεωργίας. Οι κάτοικοι είναι τουρκόφωνοι Έλληνες από την Γεωργία (από το 1930 και μετά).

Μεγάλες ελληνικές κοινότητες υπάρχουν στην Σταυρούπολη όπου και σήμερα λειτουργούν τα ελληνικά σχολεία, στο Piatigorsk, Zheleznovodsk, Kislovodsk, Georgiyevsk (ήταν τόπος εξορίας στα χρόνια του ’30 από τα παράλια της Μαύρης θάλασσας).

Ξεχωρίζει το χωριό Ιnozemtsevo (κοντά στο Zheleznovodsk με πολλούς Πόντιους.

Πολύ ισχυρή ελληνική κοινότητα υπάρχει σήμερα στο Vladikavkaz, Δημοκρατίας Βόρειας Οσετίας με δικό της ελληνικό σχολείο και εκκλησία. Ήταν και αυτό τόπος εξορίας, αλλά υπάρχουν και ντόπιοι.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

1. Το πρώτο χωριό που ίδρυσαν οι Πόντιοι στο νυν ρωσικό κομμάτι της Μαύρης θάλασσας είναι παραλιακό χωρίο Vityazevo (Витязево) που βρίσκεται δυτικά από την Anapa. Το χωριό ιδρύθηκε το 1862.  Σήμερα ο πληθυσμός του είναι 6.500 άτομα. 60% περίπου είναι Πόντιοι. Κάποιοι προέρχονται από την Οινόη. Διατηρείται και η ποντιακή διάλεκτος, αλλά χάνεται σιγά-σιγά.

Ο κόσμος ασχολείται με τουρισμό (ξενοδοχεία) και οινοποιία. Η παραλία του χωριού ονομάζεται σ’ όλες τις γλώσσες «ΠΑΡΑΛΙΑ» και πολλά ξενοδοχεία έχουν ελληνικά ονόματα.

2. Kabardinka – παραθαλάσσιο χωριό ανατολικά από το Νοβοροσίσκ. Ιδρύθηκε σαν ρωσικό φρούριο το 1836. Το 1869 με ανταλλαγή πληθυσμών οι ντόπιοι Τσερκέζοι στάλθηκαν στην Τουρκία και από τον Πόντο καλέσανε Έλληνες. Πρώτα ήρθαν 5-6 οικογένειες, μετά περισσότεροι. Η καταγωγή τους είναι από κάποια χωριά της Τραπεζούντας.

Σήμερα διαμένουν 7500 άτομα από τα οποία 2500 είναι Πόντιοι. Η δεύτερη και τρίτη ηλικία μιλάει ποντιακά. Στα χρόνια του ’90 ήρθαν πολλοί Έλληνες από την Γεωργία (Σουχούμι, Ντμανίσι) και μερικοί τουρκόφωνοι από την Τσάλκα Γεωργίας. Ο κόσμος ασχολείται με τον τουρισμό.

3. Gelendzhik – πόλη ανατολικά από την Kabardinka. Στα αρχαία χρόνια ήταν αποικία με την ονομασία Τορικός.  Από το 1860 έρχονται πολλά μεταναστευτικά ρεύματα από την περιοχή Τραπεζούντας και Ορντούς (Κοτυώρων). Σήμερα έχει πληθυσμό 50.000, από αυτούς 8.000 είναι Πόντιοι. Ο κόσμος ασχολείται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια). Θεωρείται από τα καλύτερα τουριστικά κέντρα της Ρωσίας. Οι Πόντιοι κρατάνε πολλά μαγαζιά στην παραλία. Το Gelendzhik στα τούρκικα σημαίνει «νυφάκι» – μάλλον οι Τούρκοι μάζευαν κάποτε εκεί νεαρές κοπέλες και τις στέλνανε στο σουλτάνο. Στις 3 Δεκεμβρίου 2008 υπογράφηκε συμφωνία αδελφοποίησης με την Καλλιθέα Αττικής.

4. Praskoveevka – χωριό ανατολικά από το Gelendzhik. Βρίσκεται στα βουνά, 5 χλμ. από τη θάλασσα. Ιδρύθηκε το 1866 από τους Πόντιους. Σήμερα μείνανε λίγοι, επειδή σχεδόν όλοι μετακομίσανε για βιοποριστικούς λόγους στο κοντινό Γκελεντζίκ.

5. Krasnaya Polyana – ορεινό χωριό 40 χλμ. βόρεια από το Sochi. Ιδρύθηκε από τους Τσερκέζους. Το 1878 εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι  (36 οικογένειες) που ήρθαν από την Περιφέρεια Σταυρούπολης. Αργότερα από τους Πόντιους ιδρύθηκαν και γειτονικά χωριά Lesnoe και Golitsino. Σήμερα θεωρείται από τα πιο ακριβά χειμερινά κέντρα της Ρωσίας (σκι). O πληθυσμός σήμερα ανέρχεται σε 4.000 από τους οποίους περίπου 50% είναι Πόντιοι. Διατηρείται η ποντιακή διάλεκτος (δεύτερη και τρίτη ηλικία). Έχει πολλά ξενοδοχεία. Φημίζεται για το μέλι.

Στο Sochi  το 2014 θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες. Πανάκριβα ακίνητα της περιοχής αγοράζονται από τους πάμπλουτους μοσχοβίτες.

6. Merchanskoye – μεταξύ Νοβοροσίσκ και Κρασνοντάρ, ανατολικά από την πόλη Krymsk. Ιδρύθηκε το 1864 από τους Πόντιους. Ο κόσμος ασχολείται με αγροτική οικονομία. Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 1500 άτομα. 40% είναι Πόντιοι. Κάποτε ζούσαν μόνο Πόντιοι και λίγοι Ρώσοι που μιλούσαν ποντιακά. Τώρα σιγά-σιγά ο κόσμος μεταναστεύει σε μεγάλες πόλεις.

Αυτά είναι τα πιο γνωστά. Υπάρχουν και άλλα που δεν ιδρύθηκαν από Έλληνες, αλλά έχουν ή είχαν αρκετό ποντιακό στοιχείο: Nizhnebakanski (κοντά στο Krymsk), Novokrymsk.

Κοντά στην πόλη Armavir υπάρχει χωριό Trehselskoye όπου από το 1950 άρχισαν να μεταναστεύουν Πόντιοι από την Γεωργία. Τώρα έχει αρκετά μεγάλο ποντιακό στοιχείο.

Από το 1930 στην Περιφέρεια ιδρύθηκε η Ελληνική Αυτόνομη περιοχή με πρωτεύουσα Κριμσκ, ενώ το 1932 η πρωτεύουσα της μεταφέρθηκε στο χωριό Nizhnebakanski. Στις 6 Μαρτίου 1939 η Ελληνική Αυτόνομη περιοχή καταργήθηκε. Οι περισσότεροι διανοούμενοι Πόντιοι το 1937-1938 εκτελέστηκαν, οι υπόλοιποι εξορίστηκαν το 1942, 1944, 1949 στο Καζακστάν και Σιβηρία.

Όσον αφορά τις πόλεις:

5.000 Πόντιοι μένουν τώρα στο Νοβοροσίσκ. Υπάρχει και περιοχή που μέχρι τώρα ονομάζεται ανεπίσημα Τραπεζούντα όπου εγκαταστάθηκαν οι Τραπεζουνταίοι Πόντιοι και Αρμένιοι στις αρχές του 20ου  αιώνα. Σήμερα εκεί υπάρχει εστιατόριο με όνομα Τραπεζούντα. Στην πόλη λειτουργεί Ελληνικό Γενικό Προξενείο. Από το Νοβοροσίσκ κατάγεται ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης που ήταν από τους γνωστούς πιλότους της Σοβιετικής Ένωσης στα χρόνια 1930-1950. Στο κέντρο υπάρχει το μνημείο του.

Στην πόλη Adler  ανατολικά από το Sochi υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα με 4.000 Πόντιους.

Στην πόλη Krimsk διαμένουν σήμερα 3.000 Πόντιοι.

Στο Κρασνοντάρ κάποτε υπήρξε έντονο ποντιακό και ελληνικό στοιχείο, πολλοί Έλληνες έμποροι, αλλά στα χρόνια των σταλινικών διωγμών σχεδόν όλοι εξαφανίστηκαν. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 Πόντιοι, αλλά σχεδόν όλοι δεν είναι ντόπιοι. Διατηρούνται μερικά ελληνικά κτίρια: Κτίριο παλιού ελληνικού σχολείου και ελληνικής κοινότητας (κτίριο Νικηφοράκη), κτίριο στην κεντρική οδό όπου ήταν το πρώτο στην πόλη κατάστημα μουσικών οργάνων των Αδελφών Σαραντίδη, Οίκος Φωτιάδη, Ξενοδοχείο Ακρίτα, Λουτρά Αδαμούλη (και σήμερα λειτουργούν ως λουτρά).

29 Σχόλια to “Ποντιακά χωριά Ρωσίας”

  1. Aλεξιάδης Σαββας Says:

    Merchanskoye= Χωριό με μεγαλη ελληνικη παροικία. Πριν από χρόνια θεμελίωσαν την εκκλησία προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία και οι κατοικοι τιμούν το δεκαπενταύγουστο, συμφωνα με το παληό ημερολόγιο. Την αναφέρουν δε ως Παναγία Σουμελά.

    Krymskaya = Το σημερινό Κριμσκ. Πόλη 50000 με πολλούς κατοίκους κυρίως ταταρικής καταγωγής.
    Παλαιότερα ονομάζονταν Stanitsa Krymskaya, δηλαδή χωριό των εκ Κριμαίας κατοίκων.
    Στην πόλη λειτιουργούσε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, υπό τις διοικητικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο οριζε και τον ιερέα και μεριμνούσε για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
    Ολα αυτα πριν το 1924.
    Στην πόλη εγινε μια μεγάλη μάχη, απο τις πιο φονικές κατα των Γερμανών. Οι υπερασπιστες στην πλειοψηφία τους ήταν ελληνικής καταγωγή. Η πόλη ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά και απέμεινε ως εκ θαυματος το κτίριο του ελληνικού σχολείου το οποίο και σημερα στεγάζει τον σύλλογο των Ελλήνων. ( Πριν απο μερικα έτη υπεύθυνος ήτο ο κ. Σερνταρίδης ο οποίος εξεδιδε και εφημερίδα)
    Στην ευρυτερη περιοχή υπήρχε πλήθος ελληνικών χωριών στα οποία οι κατοικοι αχολούνταν με την καλλιέργεια του Καπνού , γι αυτό και στο Κριμσκ στεγαζεται το Ινστουτο Καπνού της Ρωσσίας και παλαιότερα της Σοβιετικής Ενώσεως.
    Ενα εκ των χωρίων ονομαζόταν Σαμσούσκι Χούταρι ( το χωριό των Σαμψούντιων) το οποίο μετονομάστηκε σε Μελιχωβ, απο το ονομα του μεγαλοιδιοκτητη Κοζακου.
    Επίσης υπάρχει μεγάλη παροικία στο Μολντοβασκι ( παλαιότερη ονομασία Κοτακ Κίοι)

    • ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ Says:

      Καλημέρα φίλε
      Επιδή απο ότι διάβασα στην δημοσίευσή σου, γνωρίζεις πολλά για τους ομογενείς στην Ρωσία, θα θέλαμε να μας βοηθήσεις αν μπορείς. Ειμαστε απο την γυναικεία ομάδα Χάντμπολ της Αναγέννησης Αρτας, μια ιστορική ομάδα της Ελλάδας με 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 10 Κύπελλα Ελλάδας. Θα θέλαμε να μας πληροφορήσεις αν ξέρεις, αν υπάρχουν ομογενείς αθλήτριες στην Ρωσία, ή σε άλλη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να κάνουμε κάποια επαφή, με την προοπτική να έλθουν να αγωνιστούν στην Ελλάδα.
      Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

      • mavrokos Says:

        Όλες τις πληροφορίες που έχω αναρτήσει, μου τις έστειλαν συμπατριώτες μου Πόντιοι που ζουν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
        Πέραν αυτού δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο από αυτά που ενδιαφέρεστε. Μακάρι να γνώριζα, με μεγάλη προθυμία θα προσέφερα κάθε βοήθεια.
        Καθότι ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής του Αθηναϊκού την περίοδο 1969-71, γνωρίζω ποδοσφαιρικά την ιστορική Αναγέννηση Άρτας της οποίας μάλιστα παρακολούθησα αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα την περίοδο που υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία στα Γιάννενα (1972-73).
        Σήμερα μαθαίνω και ένα άλλο σημαντικό τμήμα αυτής της ομάδας, τη γυναικεία ομάδα Χάντμπολ με τις τόσες πολλές επιτυχίες.
        Σας εύχομαι να τις πολλαπλασιάσετε.
        Κώστας Μαυρόπουλος
        Διαχειριστής του ιστολογίου «Πόντος έν, άστρον φωτεινόν»

  2. mavrokos Says:

    Αγαπητέ Σάββα,
    Ευχαριστώ θερμά για τη συμπλήρωση των πληροφοριών.
    Υ,είαν, ευλογίαν και καλόν χρονίαν

  3. Hambos Says:

    Χαιρεται! Και Χρόνια Πολλά με Υγεία! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Και φαίνεται να είναι μια πολύ σημαντική και ωραία προσπάθεια καταγραφής κάποιων δεδομένων για γενικότερη ενημέρωση του κοινού! Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις:

    α) οι παραπάνω πληροφορίες από πού προέρχονται; μαρτυρίες, βιβλία, εφημερίδες και άρθρα;

    β) Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε πληροφορίες για ελληνικές παροικίες και χωριά στο Καζακστάν – το οποίο υπήρξε μέλος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης;

  4. mavrokos Says:

    Αγαπητέ Hambos ευχαριστω για τις ευχές τις οποίες ανταποδίδω.
    Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση βρίσκεται μέσα στη σελίδα αν ξεκινήσεις να διαβάζεις από την αρχή πάνω-πάνω.
    Στο δεύτερο η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική.
    Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε μπορεί να το συμπληρώσει όπως έκανε πρόσφατα ο φίλος Αλεξιάδης Σάββας.

  5. Hambos Says:

    Ευχαριστώ και γω!

    Αν είναι εύκολο μπορείτε να μου στείλετε την διεύθυνση του ιστολογίου – γιατί δεν αναγράφεται. Δεν με ενδιαφέρει τόσο ποιος αναδημοσίευσε πληροφορίες, αλλά κυρίως ποιά είναι η αρχική πηγή των παραπάνω πληροφοριών (που μπορεί να υπάρχει στο ιστολόγιο εκείνο).

    Στο άμεσο μέλλον πιθανότατα να μπορέσω να συλλέξω κάποιες πληροφορίες σχετικά με ελληνικά χωριά στο Καζακστάν, λόγω του ότι και εγώ σε ένα από αυτά γεννήθηκα. Συνεπώς οι πληροφορίες αναμένεται να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στα χωριά αυτά, είχαν άμεση σχέση και άρα γνώριζαν άμεσα πληροφορίες για αυτά.

    Καλή συνέχεια!

  6. mavrokos Says:

    Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας δεν προέρχονται από αναδημοσίευση άλλου ιστολογίου (τουλάχιστον από μένα). Μου τις έστειλε με mail ο φίλος από το Κρασνοντάρ, Σέργιος Kotikov.
    Γι αυτό και αναφέρω αυτόν ως πηγή. Δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο.
    Καλή πρωτοχρονιά ή Υ’είαν ευλοΐαν και καλόν χρονίαν όπως λέμε εμείς οι Πόντιοι.

    Υ.Γ. Τη σχετική αλληλογραφία μου με τον Σέργιο Kotikov μπορείς να τη δεις στα σχόλια της σελίδας μου «Οδοιπορικό στον Πόντο 2004»

  7. anna feneridou Says:

    To 1sxoleio sto xorio gkora Sthn gewrgeia sta synota tis armenias pano se ena vouno ypsous 2 xiliometron egkatasta8hkan 50 ellinikes oikogeneies me to diogmo ton pontion kai tin eksoria toy stalin ton ellinon apo tin georgeia ! Egkatasta8ikan ekei kai ezhsan ews to 1989 enomenes agaphmenes kai akoma paramenoyn na einai enomenoi edo sthn elada eos shmera einai oi sugxorianoi mou apo to xorio Gkora sthn georgeia !

    Το 1ο σχόλιο (ή σχολείο) στο χωριό Γκόρα στην Γεωργία στα «σύνορα» της Αρμενίας πάνω σε ένα βουνό ύψους 2 χιλιομέτρων εγκαταστάθηκαν 50 ελληνικές οικογένειες με το διωγμό τον Ποντίων και την εξορία του Stalin των Ελλήνων από την Γεωργία ! Εγκαταστάθηκαν εκεί και έζησαν έως το 1989 ενωμένες αγαπημένες και ακόμα παραμένουν να είναι ενωμένοι εδώ στην Ελλάδα έως σήμερα είναι οι συγχωριανοί μου από το χωριό Γκόρα στην Γεωργία.

  8. mavrokos Says:

    Αγαπητή Anna Feneridou το κείμενό σου το μετέτρεψα στα Eλληνικά για να μπορεί να διαβαστεί ευκολότερα και να γίνει κατανοητό από όλους.
    Αν έχεις την καλοσύνη και τη δυνατότητα γράφε στα Ελληνικά κι όχι στα Greeklish.
    Πάντως σ’ ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

  9. maria maraki Says:

    μήπως θα ήταν εύκολο να βάλετε και τα Ελληνικά χωριά της Γεωργίας??

  10. mavrokos Says:

    Αγαπητή maria maraki
    Να είσαι σίγουρη πως αν τα γνώριζα θα τα είχα ήδη αναρτήσει.
    Άλλωστε και τα χωριά της Ρωσίας αναγνώστες του ιστολογίου μου τα έστειλαν, όπως και το αναφέρω.

  11. ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΑΛΑΛΟΣ Says:

    Εμεις ημαστε ποντιοι με εναν οματ

  12. Γρηγορης Says:

    Ποντιακά χωριά Αρμενίας
    Αχταλά
    Μαδάν
    Γιαχδάν
    Κογός

  13. mavrokos Says:

    Αγαπητέ Γρηγόρη,
    καλό είναι δίπλα σε κάθε χωριό να συμπληρωθεί η περιοχή ή η κοντινότερη μεγάλη πόλη

  14. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Says:

    Με την απογραφή του 1989 βρέθηκαν εγγεγραμμένοι περίπου 46.000 ελληνικής καταγωγής Καζάχοι πολίτες, ο σημαντικότερος αριθμός των οποίον ζούσε συγκεντρωμένος στο νότιο τμήμα της χώρας στις πόλεις Τσιμκέντ, Τζαμούλ, Αλμάτυ κ.α. Έλληνες υπάρχουν και στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο Τερμιτάου και στην Καραγκαντά. Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Καζακστάν το 1990 μεγάλος αριθμός ομογενών μεταναστεύει κυρίως στη Ρωσία και στην Ουκρανία, απ΄ όπου είχαν μεταφερθεί ως εξόριστοι οι γονείς τους. Με την τελευταία απογραφή ο αριθμός των ομογενών μας μειώθηκε περίπου στις 13.000.Οι ομογενείς, συσπειρωμένοι στις μέρες μας στους 17 συλλόγους της Ομοσπονδίας, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Όσοι ζουν σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα αγροτικές περιοχές γεύονται τα «δώρα» της ανεργίας, οι δε συνταξιούχοι φυτοζωούν, με συντάξεις που κυμαίνονται στα 20 δολάρια, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν εφάμιλλες με αυτές στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι ακόμα πιο καυστικά για αυτούς που δεν έχουν κανέναν συγγενή στην Ελλάδα.ομογένεια στο Καζακστάν όπως και στη Κιργισίας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από τον υπόλοιπο ελληνισμό. Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το χωριό Παμφίλοβα, όπου ζουν 1.200 Έλληνες, για να νιώσει τον παλμό και τη ζωντάνια αυτών των ελλήνων. Μία μεγάλη πινακίδα με ελληνικά γράμματα καλωσορίζει στο Ελληνικό χωριό, που μόλις πριν από δέκα χρόνια το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε το 80% των κατοίκων.

  15. maria efthimiadoy Says:

    καλησπερα σας θα ηθελα να μου πειτε τη σημερινη ονομασια της πολης νοβα απο κει ηρθε ο παππους μου το 1922

  16. Stella Oikonomou Says:

    Καλημέρα σας! Αν θέλετε να σας έγραφα τα χωριά της Γεωργίας που ζούσαμε και τώρα έμειναν λίγοι Ποντιακής καταγωγής.Ευχαριστώ πολύ για την ιστοσελίδα σας και που διορθώνετε τα λάθη όπου τα βλέπετε.

    • mavrokos Says:

      Πολύ ευχαρίστως. Και αν είναι πολλά τα χωριά και τα στοιχεία, να τα αναρτήσω σε ξεχωριστή σελίδα. Αν θέλετε μου τα στέλνετε και στο mail μου:mavrokos@hotmail.com

  17. stamatis Says:

    Καλησπερα σας.Ειμαι κ εγω ενας που οι παππουδες ηρθαν απο Ρωσια. Συγκεκριμενα απο Novorossisk.Υπαρχουν κ συγγενεισ εκει. Προσπαθησα να ερθω σε επαφη με καποιους αλλα δεν τα καταφερα.Τελικα παιδια ειμαστε πολλοι βλεπω κ χαιρομαι γι αυτο. Οποιος Δημητριαδης το διαβαζει απο Novorossisk Κ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ας μου στελει στο mail μου: tsamos2@yahoo.gr

  18. Βίβιαν Φόρτη Says:

    Καλησπέρα σας, πολύ ενδιαφέρουσα η σελιδα σας. Κάνω μία έρευνα για το βιβλίο μου και ήθελα κάποια παραπάνω στοιχεία για τα ελληνικά χωριά της Ρωσιας. Το mail μου παρατίθεται παρακάτω. Υπάρχει κάποιο mail δικό σας όπου θα μπορούσα να επικοινωνήσω;
    Με εκτίμηση
    Βίβιαν Φόρτη

  19. Βίβιαν Φόρτη Says:

    Και πάλι σας ευχαριστώ. Η βοήθεια σας ήταν πολύτιμη.

  20. Παυλος Μωυσιαδης Says:

    Γεια σας, εχετε πληροφοριες για την πολη Gorjatschi Kljutsch?
    Σας ευχαριστω.

  21. Αλεξανδρος Κυριακιδης Says:

    Η μεγαλύτερη Ελληνικη Ποντιακή κοινότητα της περιοχης Σταυρούπολης πάντα ζούσε στη πόλη Essentouki και στα δυο προάστια της , stanitsa Essentukskay και poselok Kirpichnii. Ζούμε οπως σωστά αναφέρθηκε και τουρκόφωνοι Έλληνες αλλα και πολλοί Έλληνες που ομιλούν Ποντιακή διάλεκτο, τυχαίνει να είμαι ενας απο τους δευτερεους γεννημένος στη πόλη αυτη.

  22. Karaleftheris Pantelis Says:

    παρακαλω πολυ
    αν καποιος γνωριζει κατι για τα χωρια Βασιλοφκα και Μιχαηλοφκα στο Νοβορωσισκ και την οικογενεια Καραλεφτερωφ ας μπει στον κοπο να μου κανει μια κληση στο 6979114719 Καραλευθερης Παντελης

  23. Vassilis Konstantinidis Says:

    είμαι ποντιακής καταγωγής γεννημένος στον πειραιά το 1958 και η μητέρα μου ήρθε από το Γκρόζνυ , εχεις διευθύνσεις (mail) από βόρειο καύκασο για να βρω στοιχεία ,δες και το vkonsta.blogspot.gr
    http://vkonsta.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html
    http://vkonsta.blogspot.gr/2015/12/blog-post_13.html
    και αν θελεις κοινοποιησε το
    ευχαριστώ πολύ
    βασίλης κωνσταντινίδης

Σχολιάστε