Μουσταφά Κεμάλ και όχι Κεμάλ Ατατούρκ

Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη. (Λεωνίδας Ιασονίδης)

Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον (Κώστας Π. Μαυρόπουλος)

Ο Μουσταφά Κεμάλ (αυτό είναι το ονοματεπώνυμό του) υπήρξε ο ηθικός και φυσικός αυτουργός του ξεριζωμού, από τις πατρογονικές εστίες περίπου 3.000 χρόνων ελληνισμού, της καθ’ ημάς ανατολής. Επίσης υπήρξε ο ηθικός και φυσικός αυτουργός του αφανισμού με κάθε τρόπο 353.000 Ελλήνων Ποντίων. Είναι ασέβεια και ύβρις στη μνήμη αυτών των θυμάτων και όλων των ξεριζωμένων να αποκαλείται με την προσωνυμία «Ατατούρκ».Η προσωνυμία αυτή αποτελεί τίτλο τιμής, και κατά πολλούς ο ίδιος ο Κεμάλ προσέδωσε στον εαυτό του. Προέρχεται από τις λέξεις Ατά = πατέρας, και Τουρκ = Τουρκία, Τούρκος. Δηλαδή σημαίνει Τουρκοπατέρας. Είναι δε κάτι αντίστοιχο του Εθνάρχης. Πιστεύει κανένας Έλληνας ότι οι Τούρκοι όταν αναφέρονται στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον αποκαλούν Εθνάρχη; Γιατί να το κάνουμε εμείς οι Έλληνες για τον Μουσταφά Κεμάλ; Πολλοί δημοσιογράφοι, παρουσιαστές αλλά και πολιτικοί εκτός από ανιστόρητοι είναι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Σε επανειλημμένες επικοινωνίες με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εξήγησα γιατί δεν πρέπει να  αποκαλούν τον Μουσταφά Κεμάλ, ως Κεμάλ Ατατούρκ. Αλλά φαίνεται απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων. Ελπίζω να κατανοήσουν κάποια στιγμή το λάθος τους και να μην συνεχίζουν να το επαναλαμβάνουν. Θλιβερότερο όμως όλων είναι ότι το ατόπημα αυτό το διαπράττουν και συμπατριώτες μου Πόντιοι, και μάλιστα ιστορικοί και συγγραφείς,  γνωρίζοντας μάλιστα την ερμηνεία του τίτλου αυτού. Δεν πρωτοτυπώ, και άλλοι συμπατριώτες μου στο παρελθόν έχουν αναφερθεί στο θέμα. Φαίνεται όμως ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνέχεια μέχρι να εμπεδωθεί.

3 Σχόλια to “Μουσταφά Κεμάλ και όχι Κεμάλ Ατατούρκ”

  1. Kitsos Says:

    Ακριβώς !!! Είναι σαν να αποκαλούμε τον Χίτλερ »Φύρερ» ή τον
    Μουσολίνι »Ντούτσε».
    Αυτά είναι προσωνύμια που χρησιμοποιούν όσοι αναγνωρίζουν τους
    παραπάνω ως ηγέτες τους ή συμμερίζονται τις ιδεολογίες τους !!!

  2. βιβιαν Says:

    η αληθεια ειναι πως ποτε δεν ειχα σκεφτει αυτη την εκδοχη ,προφανως γιατι πιστευα οτι ετσι λεγοταν..κεμαλ ατατουρκ..σας ευχαριστω για την ενημερωση ,συμφωνω απολυτα και φυσικα θα το΄΄μοιραστω ΄΄ και εγω με αλλους…

  3. ΣΟΦΙΑ Says:

    το ονομα του ειναι ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΡΙΖΑ,ο ιδιος μετα απο προτροπη ενως καθηγητη του το εκανε Μουσταφα Κεμαλ(που σημαινει ηγετης)

Σχολιάστε