Οχυρό Δράμας

ohiro3-1.jpg

Αεροφωτό:Παναγιώτης Π. Ποιμενίδης, χειριστής  Πολεμ. Αεροπορίας

Γράφει ο Κώστας Π. Μαυρόπουλος

Το χωριό Οχυρό Δράμας βρίσκεται Βορειοδυτικά της Δράμας και σε απόσταση 40 χλμ. Παρ’ ότι  η περιοχή είχε απελευθερωθεί από το 1913 από τον οθωμανικό ζυγό, μέχρι το 1922 το Οχυρό κατοικούνταν από Τούρκους και Βουλγάρους σε δύο ξεχωριστούς μαχαλάδες. Στα βόρεια οι Βούλγαροι και στα νότια οι Τούρκοι. Στο Βουλγαρικό μαχαλά υπήρχε και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (κτισμένη περίπου το 1880) η οποία αποτελούσε τον ενοριακό ναό των νέων κατοίκων μέχρι το 1972 όταν αναγέρθηκε ο νέος ναός της Αγίας Τριάδας. Από το 1922 άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες εξαθλιωμένοι και ταλαιπωρημένοι με μόνο εφόδιο την ψυχή τους. Όλα τα υπάρχοντά τους έμειναν στην “πατρίδα”. Πολλοί εκτός από τις περιουσίες τους έχασαν και αγαπημένα πρόσωπα στο μακρύ δρόμο της προσφυγιάς. Πρώτος πρόσφυγας που έφτασε στο χωριό ήταν ο παπα-Τρύφων Τρυφωνίδης με την πρεσβυτέρα και τα μικρά τότε παιδιά του, από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης το έτος 1922. Μαζί του ήρθαν και μερικοί συντοπίτες του με τις οικογένειές τους.  Ακολούθησαν οικογένειες μικρασιατών από τις περιοχές της Ιωνίας, του Ικονίου, της Νικομήδειας, της Προύσας και άλλων παραθαλάσσιων περιοχών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 1923 κατέφθαναν οι πρόσφυγες από τον Πόντο κατά κύματα, εξαθλιωμένοι και εξουθενωμένοι από την πολύμηνη ταλαιπωρία στους δρόμους και  στις σκηνές. Ακολουθώντας τον ποιμενάρχη τους παπά-Δημήτρη Ξανθόπουλο φθάνει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από την Κερασούντα και κυρίως από τα χωριά Μικρή Γάραλη και Γούσχα. Άλλο κύμα φτάνει από την περιοχή Τραπεζούντας, από τα χωριά Κανλικά, Κιθάραινα, Γαλίανα, Πλάτανα, κ.α. Μαζί τους οι Ιερομόναχοι Παρθένιος Νικηφορίδης και Δοσίθεος Αθανασιάδης ο γνωστός σε όλους “Διάκος”. Και τέλος φθάνουν στο χωριό το Φθινόπωρο του 1923 οι Σανταίοι. Το χωριό τότε αποτελούσε οικισμό και ονομαζόταν Λίσσα. Υπαγόταν στην τότε κοινότητα Ζυρνόβου (σημερινό Κάτω Νευροκόπι). Με την έλευση των προσφύγων έγινε κοινότητα και εξέλεξε  πρώτο κοινοτάρχη της τον Παναγιώτη Ποιμενίδη.  Οι κάτοικοι αρχίζουν να δουλεύουν τη γη με τσάπες και αλέτρια από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Παλεύουν όλο το χρόνο με τον καπνό σαν κύρια καλλιέργεια και κύρια πηγή εισοδήματος.  Άλλες καλλιέργειες ήταν το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σίκαλη, τα ρεβύθια, κυρίως για κάλυψη των οικιακών αναγκών. Κάποιοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία διατηρώντας κοπάδια με πρόβατα και κατσίκια. Όλες οι οικογένειες διατηρούν ζευγάρια με βόδια για το όργωμα των χωραφιών και μερικές αγελάδες για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για  κάλυψη ιδίων αναγκών.

Μέχρι το 1927 το χωριό ονομαζόταν Λίσσα (λέξη βουλγαρική που σημαίνει «περίβλεπτος», «καταφανής»).

Τη χρονιά αυτή όπως μας πληροφορεί ο συγχωριανός μας Αθανάσιος Χ. Ατματζίδης αλλάζει η ονομασία όπως και σε όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής και γίνεται Οχυρό. Οι νέες ονομασίες δημοσιεύονται στο ΦΕΚ 76/ 2 Μαϊου 1927 Τεύχος πρώτον.

Όταν άρχισαν το 1936 τα οχυρωματικά έργα στον παρακείμενο του χωριού λόφο δόθηκε στο οχυρό η παλιά ονομασία του χωριού και ονομάστηκε οχυρό Λίσσε.

Πολλοί κάτοικοι εργάζονται στα οχυρωματικά έργα συμπληρώνοντας το εισόδημά τους.

Πάνω που είχε καταλαγιάσει ο πόνος του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες, όταν με πολύ κόπο  ξανάστησαν τα νοικοκυριά τους και ξεκίνησαν την νέα τους ζωή, ήρθε μια νέα συμφορά.

Η κήρυξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, που τους οδήγησε πάλι στους δρόμους της προσφυγιάς. Το χωριό εκκενώθηκε γιατί ήταν σε εμπόλεμη περιοχή και οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν αρχικά στα χωριά της Δράμας. Όταν κατέρρευσε το μέτωπο και υπογράφηκε η συνθήκη κατάληψης, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να γυρίσουν στο χωριό τους, στα σπίτια τους. Οι Βούλγαροι που πάντα είχαν τον πόθο να έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο πέλαγος, τώρα πραγματοποιούσαν την μεγάλη τους επιθυμία. Οι Γερμανοί τους παραχώρησαν το τμήμα μεταξύ των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα (δηλαδή τους νομούς Δράμας και Καβάλας) εις  ανταπόδωση της ελεύθερης και χωρίς καμία αντίσταση διέλευσής τους προς την Ελλάδα. Το χωριό εποικίστηκε από Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τους πρόσφυγες και έτσι οι περισσότεροι κατέφυγαν στα χωριά της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους. Άρχισαν να επιστρέφουν  μετά την αποχώρηση των Βουλγάρων το 1945 για να βρουν τα σπίτια τους μόνο με τα ντουβάρια. Οι Βούλγαροι έποικοι αποχωρώντας ξήλωσαν και πήραν ακόμη και τα παράθυρα και τις πόρτες. Άντε πάλι απ’ την αρχή να στήσουν τα νοικοκυριά τους.

Κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου πραγματοποιείται αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών με παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών, και πλήθος κόσμου.

Η ζωή στο χωριό ήταν πολύ επίπονη. Όλο το χρόνο εργάζονταν και στις τσέπες τους δεν έμενε δραχμή. Έτσι άρχισε σιγά σιγά η εσωτερική μετανάστευση για να κορυφωθεί η ερήμωση του χωριού με τη μετανάστευση στη Γερμανία. Πριν μερικά χρόνια έκλεισε το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο λόγω έλλειψης παιδιών. Τώρα ξαναλειτουργεί το δημοτικό, κυρίως με παιδιά των οικονομικών μεταναστών. Οι εναπομείναντες κάτοικοι άλλαξαν τις καλλιέργειες και ασχολούνται άλλοι με την πατατοπαραγωγή και άλλοι με την παραγωγή γάλακτος, διατηρώντας  μικρές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, παράγοντας αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Οι παραγωγές αυξήθηκαν, και σ’ αυτό έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό το φράγμα Λευκογείων που τροφοδοτεί με νερό όλο τον κάμπο Νευροκοπίου.

Στο Οχυρό δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια με πρωτοβουλία του Χαράλαμπου Ξανθόπουλου (συνταξιούχου κλητήρα του χωριού και επί πολλά χρόνια διμοιρίτη της εθνοφυλακής) λαογραφικό και στρατιωτικό μουσείο. Πολλοί κάτοικοι προσφέρουν υλικό, τόσο φωτογραφικό όσο και παλιά σκεύη και εργαλεία. Αξίζει να το επισκεφθεί όποιος ενδιαφέρεται για την παράδοση. Στο Οχυρό υπάγονται τα εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, και των Αγίων Θεοδώρων (αναγέρθηκε από τον Θεόδωρο και Ευστάθιο Τσεκερίδη), καθώς και το εικονοστάσι του Αγίου Κωνσταντίνου στην είσοδο του χωριού το οποίο κατασκεύασε ο Παντελής Τσιριπίδης. Παραπλεύρως κατασκεύασε κρήνη πάνω στην οποία χάραξε τη γνωστή ρήση του Ιουστινιανού «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ». Καρκινική ρήση που διαβάζεται και από πίσω προς τα εμπρός. Επίσης επί του λόφου του οχυρού Λίσσε στο ύψος του δημοτικού σχολείου υπάρχει το εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου ψηλότερα και των Αγίων Αναργύρων χαμηλότερα. Στα όρια του Οχυρού με το Νευροκόπι βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Στη διασταύρωση της  οδού Νευροκοπίου-Δράμας με την οδό που οδηγεί στο Οχυρό, γνωστό και ως «τριανταοχτώ», ο Χαράλαμπος Ξανθόπουλος κατασκεύασε το εικονοστάσι του Αγίου Χαράλαμπου.

Το εικονοστάσι του Αγίου Κωνσταντίνου και η κρήνη του Παντελή Τσιριπίδη στην είσοδο του χωριού.

Αξίζει να αναφέρω, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι, την υπερπροσπάθεια και το μεράκι με το οποίο σμίλευσε την πέτρα ο αείμνηστος Παντελής Τσιριπίδης, δημιουργώντας τα γράμματα αλλά και τις παραστάσεις πάνω σ’ αυτήν. Υπερπροσπάθεια  γιατί το αριστερό του χέρι είχε αναπηρία και τα δάχτυλα ήταν παραμορφωμένα και δεν λειτουργούσαν. Έτσι έδενε με γάζα το κοπίδι στην παλάμη του αριστερού του χεριού και με το δεξί δούλευε το σφυρί.

Την αναπηρία την έπαθε σε νεαρή ηλικία στον Πόντο, πριν τον ξεριζωμό, στην προσπάθειά του να προφυλάξει τη ζωή του, όταν ένας Τούρκος επιχείρησε να τον αποκεφαλίσει με ένα γιαταγάνι. Ενστικτωδώς σήκωσε το αριστερό χέρι για να προφυλαχτεί με συνέπεια να κοπούν τα νεύρα του χεριού του. Έκτοτε είχε μεν το χέρι του αλλά πλήρως αδρανές. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η κρήνη του στην είσοδο του χωριού. 

 

Η ταινία που ακολουθεί δημιουργήθηκε τον Αύγουστο  του 2008.

http://www.youtube.com/watch?v=h6JCkIcYVG0

Κάθε χειμώνα στον κάμπο του χωριού δημιουργείται μια λίμνη από τα νερά των ποταμών. Τόσο το ποτάμι που έρχεται από το Νευροκόπι και ακόμη ψηλότερα, όσο και το ποτάμι που έρχεται από το Βαθύτοπο, μεταφέρουν μαζί με τα νερά και διάφορα υλικά (κυρίως ξύλα) τα οποία φράσσουν την μικρής διαμέτρου οπή της «καταβόθρας» με συνέπεια να λιμνάζουν τα νερά για όλη την χειμερινή περίοδο. Πολλές φορές ανεβαίνει τόσο η στάθμη που φτάνουν τα νερά μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού. Επίσης πολλές φορές  καλύπτουν το δρόμο Οχυρού-Περιθωρίου και δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων. Η ταινία που ακολουθεί δημιουργήθηκε στις 19 Μαρτίου 2010.

http://www.youtube.com/watch?v=zFpuwjtk2OE

Στην επόμενη ταινία, ένας σπίνος στο Οχυρό τραγουδάει τον ερχομό της Άνοιξης. 20 Μαρτίου 2010.

http://www.youtube.com/watch?v=Rb16lRufiKc

Απόσπασμα από χάρτη που τυπώθηκε το 1920 στο Λονδίνο. Το βέλος δείχνει την Λίσσα. (Ολόκληρος ο χάρτης βρίσκεται στο πολεμικό και λαογραφικό μουσείο Οχυρού)

Εκθέματα στο Μουσείο Οχυρού 1

Εκθέματα στο Μουσείο Οχυρού 2

Εκθέματα στο Μουσείο Οχυρού 3

Εκθέματα στο Μουσείο Οχυρού 4

Άγιος Δημήτριος Οχυρού

 

Αγία Τριάδα Οχυρού

 

Άγιοι  Θεόδωροι Οχυρού

 

Διατελέσαντες Πρόεδροι της κοινότητας Οχυρού Δράμας

1924-1928  Ποιμενίδης Παναγιώτης
1928-1932  Ποιμενίδης Χ”Παύλος του Παν.(Γιός του προηγουμένου)
1932-1936  Μαυρόπουλος Κων. Χρήστος
1936-1940  Μαυρόπουλος Κων. Χρήστος
1940-1941  Ποιμενίδης Παναγιώτης του Ιωάννη
1946-1950  Ερμείδης Γεώργιος
1950-1954  Μαυρόπουλος Κων. Χρήστος
1954-1958  Μαυρόπουλος Κων. Χρήστος
1958-1962  Μαυρόπουλος Κων. Χρήστος
1962-1964  Κούρογλου Γεώργιος (Συνεργασία με τον επόμενο)
1964-1966  Θεοδωρίδης Στυλιανός (Συνεργασία με τον προηγούμενο)
1966-1974  Ερμείδης Γεώργιος
1974-1978  Ακριβόπουλος Α. Κων/νος
1978-1982  Ακριβόπουλος Α. Κων/νος
1982-1986  Φουρνιάδης Νικόλαος
1986-1990  Καλαϊδόπουλος Ελευθέριος
1990-1994  Αθανασιάδης Μιχαήλ
1994-1998  Θεοδωρίδης Γεώργιος
1998-2002  Φυτόπουλος Ιωάν (πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου)
2002-2006  Πετρίδης Λάζαρος (πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου)
2006-2010  Κεντζίδης Ιωάννης (πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου)
2010-2014  Ποιμενίδης Αθανάσιος του Κυριάκου
2014-2019  Σαρπότας Νικόλαος του Αθανασίου
2019-2023  Ποιμενίδης Αθανάσιος του Κυριάκου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μνημείο πεσόντων οχυρού Λίσσε

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ

ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΛΙΣΣΕ 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

Υπολοχαγός          Κονιάρης Γεώργιος

       «                    Γοματόπουλος Νικόλαος

Ανθυπολοχαγός    Κουντουριώτης Στέργιος

Έφεδρος Ανθ/γός  Αναγνώστου Κωνσταντίνος

Λοχίας                   Παπαδόπουλος Δημοσθένης

  «                         Γαρουφαλιάς Γεώργιος

Στρατιώτης           Κακλής Ηλίας

      «                     Γράφας Αργύριος

      «                     Βορής Γεώργιος

      «                     Κουφόπουλος Εμμανουήλ

      «                     Παπαχρυσοστομίδης Μιχαήλ

      «                     Βασιλειάδης Στέφανος

      «                     Ορφανίδης Ιγνάτιος

      «                     Αβραμίδης Χρήστος

      «                     Μούτας Αλέξανδρος

      «                     Βενετίκης Ιωάννης

      «                     Γεωργιάδης Γεώργιος

      «                     Ανδρεάδης Πέτρος

      «                     Αποστολίδης Νικόλαος

      «                     Παπαδόπουλος ή Χατζηγεωργιάδης Παντελής

33 Σχόλια to “Οχυρό Δράμας”

  1. trantelenas Says:

    Έχετε κάννη σπουδαία δουλειά συγχαρητήρια

    ότι καλύτερο ε χει γίνει από πλευράς πολιτισμικής κληρονομιάς στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου ΣΤΟ ΔΙΑΔΊΚΤΙΟ

    αν μπορείτε να κάνετε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο του χωριού αείμνηστο
    ΘΕΟΦΙΛΟ ΣΟΦΙΑΝΟ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    Πρόεδρος Μορφωτικού Λαογραφικού
    Συλλόγου Ποντίων Λευκογειων Δράμας
    Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

  2. Δημητρης Γάραλη Says:

    ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ !!!!!!!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. kwstas paz Says:

    mprabo!! polu kalh h douleia sou..sygxarhthria!

  4. στελλα Says:

    συγχαρητήρια μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. στελλα Says:

    το οχυρο ειναι το καλητερο χωριο=οχοχοχυρο εισαι εισαι φοβερο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. ΦΑΝΗΣ Says:

    Πολύ καλή δουλειά .

  7. ΡΕΝΑ-ΤΑΣΟΥΛΑ-ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ Says:

    ΟΧΥΡΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

  8. ΡΕΝΑ Says:

    ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΓΩ

  9. ξανθόπουλος χαράλαμπος Says:

    δεν εχω λόγια να περιγράψω…μπράβο.

  10. ΡΕΝΑ Says:

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ? ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΑ ΛΕΩ ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΗΤΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

  11. mavrokos Says:

    Αγαπητή Ρένα, αν γνωρίζεις κάποια στοιχεία που δεν έχουν καταγραφεί, μπορείς να τα συμπληρώσεις.

  12. ΡΕΝΑ Says:

    ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΑΛΛΑ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ Κ…….ΧΩΡΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ

  13. TSIRIPIDAKI Says:

    οχυρο δραμας το καλυτερο χωριο που υπαρχει!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  14. kalaitzant-tavaris Says:

    sigxaritiria…i giagia mou ine apo to xwrio kai to theoro apo ta pio omorfa!

  15. Λεωνίδας Says:

    Το Χωριό Το Αγάπησα!!!Μαζί Με Το Κ.Νευροκόπι Είναι Τα Πιο Όμορφα !!!
    όλο Μου Το Σόι Είναι Από Εκεί Και Έχω Περάσει Πολλά Καλοκαίρια Αλλά Και Περιόδους Στον Χειμώνα…!!!Από Αυτούς Που Σχολίασαν Η Μία Είναι Η Θεία Μου…….

    Τέλος…….Δεν Θα Το Αφήσω Ποτέ Αυτό Το Χωριό,Ακόμα Και Τώρα Που Άρχισε Να Χάνει ΠΟΛΎ Πληθυσμό…!!!!!

  16. ΣΤΑΥΡΟΣ Says:

    ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΗΜΑ ΤΟΥ 2009….ΜΕ ΕΙΔΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ.ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ….ΧΑΛΑΛΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ,ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΕΚΑΝΑ!!!!!

  17. giannis Says:

    einai to kalitero xorio

  18. ale3andros Says:

    ayta na ta leme kai na ta blepoune merikoi oi opoioi theroun to oxyro k…xwri…egw eimai apo to oxyro kai eimai perhfanos…kai sygxarhthria se opoion ekane thn istoselida………

  19. αννα Says:

    Οχυρο Δραμας …. ολες οι καλοκαιρινες παιδικες μου διακοπες με την γιαγια και τους θειους.ο μπαμπας γεννημενος και μεγαλωμενος στο οχυρο,διπλανα σπιτια με τους Ξανθοπουλαιους.εγω βαφτιστηκα στην αγια τριαδα και ειμαι πολυ περηφανη για το χωριο μας!!πολυ καλη δουλεια κανατε για το χωριο μας!!μπραβο σας! και αλλες τετοιες ομορφες δουλειες!για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι μας!

  20. tsiripidis pantelis Says:

    Μπραβο φιλε μου Κωστα ειδα το βρυσακι του παππου στην ιστοσελιδα και μου αρεσε παρα πολυ

  21. mavrokos Says:

    Αγαπητέ και αξέχαστε φίλε Παντε(Λάκη),
    Να είσαι πάντα καλά. Άργησα να εγκρίνω και να απαντήσω στο σχόλιό σου γιατί αδά σα ημέρας έμ’νε ση Θεσσαλονίκην και σο χωρίον.

  22. NOTARIDHS Says:

    Ο πατέρας μου πολέμησε στο Οχυρό Λίσσε, σαν έφεδρος αξιωματικός Πυροβολικού…. Ψάχνω να βρώ την ιστορία της μάχης 6-9 Απρ 1941, με όσο δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες…
    Μήπως ξέρετε που μπορώ να την βρώ ??

  23. mavrokos Says:

    Αγαπητέ NOTARIDHS με συγκίνησες αφάνταστα. Δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα από την μάχη του Οχυρού Λίσσε. Θα σε παραπέμψω όμως σε πηγή που ίσως σου δώσει αυτά που ψάχνεις.
    Το Οχυρό Λίσσε σήμερα τελεί υπό την εποπτεία της 12ης Μεραρχίας που εδρεύει στην Καβάλα και υποθέτω θα πρέπει να έχουν αρχεία με υλικό εκείνης της περιόδου.
    Παρεμπιπτόντως αύριο γίνεται εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Οχυρού Λίσσε και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

  24. Marina Petsava, Stockholm-Sweden Says:

    Αγαπητοί κάτοικοι τού Οχυρού,

    Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια τον σεβασμό και τήν αγάπη πού νοιώθω γιά όλους εσάς πού κατοικείτε στό Οχυρό, αυτή τήν ακριτική γωνιά τής Ελλάδος. Η δική μου καταγωγή είναι απο τήν ορεινή Ευρυτανία, μεγάλωσα στήν Αθήνα και σήμερα μένω μόνιμα στήν Στοκχόλμη, Σουηδία.
    Εντελώς τυχαία, σε μιά εκπομπή τής ΕΡΤ είδα τόν κ. Γεώργιο Καραφουλίδη να μιλάει γιά τα βιβλία του και τήν δράση του. Επιθυμώ πολύ να συναντήσω τόν κ. Γ.Καραφουλίδη γιατι με ενδιαφέρει η εργασία του. Στο βιογραφικό του είδα ότι εχει γεννηθεί στό Οχυρό. Παραμένει όμως ακόμη εκεί? Θά εκτιμούσα πολύ αν μπορεί κάποιον να με πληροφορήσει πώς και πού μπορώ να συναντήσω τόν κ. Γ. Καραφουλίδη. Ευχαριστώ και σας χαιρετώ με όλη μου τήν αγάπη συνέλληνες τού Οχυρού.

  25. mavrokos Says:

    Αγαπητή Marina Petsava,
    Ο Γ. Καραφουλίδης γεννήθηκε στο Οχυρό αλλά έφυγε σε νεαρή ηλικία. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και κυρίως της Ασίας για να διδαχθεί και να μελετήσει τα ενδιαφέροντά του.
    Τον συνάντησα πριν μερικά χρόνια στο χωριό μας το Οχυρό, όπου βρεθήκαμε κι οι δυο σαν επισκέπτες-παραθεριστές. Κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα. Όταν έχω περισσότερες πληροφορίες θα επανέλθω

  26. mavrokos Says:

    Αγαπητή Marina Petsava,
    Επανέρχομαι όπως σου υποσχέθηκα. Κατοικεί μόνιμα στην Ν. Σμύρνη, στην Αθήνα.
    Το τηλέφωνο του κ. Γιώργου Καραφουλίδη είναι το 2109347111. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του.

  27. ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Says:

    Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Θέλω να συνομιλήσω με κάποιον για ότι αφορά την φιλική εταιρεία . Σήμερα εγγράφηκα μη γνωρίζοντας σχεδόν τίποτα, μόνο διάβασα εν τάχυ το καταστατικό

  28. maria Says:

    o pantelis tsiripidis itane o propapos mou 😀

  29. Atanasios Lioufas Says:

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑΥΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ

  30. Αναστασία Γκιούλη Says:

    Καλησπέρα σας,

    Καταγόμαι από Χρυσόκαστρο Καβάλας. Όπως και πολλοί άλλοι από το χωριό μου έτσι και ο παππούς μου, Θεόδωρος Φιλιππίδης, πολέμησε στο οχυρό Λίσσε . Έλειπε για εννιά μήνες . Στο χωριό όλοι τον θεωρούσαν νεκρό. Κατόρθωσε όμως να επιβιώσει. Κάθε χρόνο ήταν τιμώμενο πρόσωπο στις εκδηλώσεις αλλά ποτέ δεν μπορούσε να καθίσει μέχρι τέλος γιατί θυμόταν όλους τους συντρόφους που είχε χάσει εκεί πάνω. Πάντα δάκρυζε.

  31. aaaaaa Says:

    AS GINI ANAFORA STIN FOTOGRAFIA POS INE TO MNIMIO TON GERMANON

  32. γιαννης μακριδης Says:

    το ονομα του παππου μου ιωαννης Μακριδης σκοτωθηκε από ναρκη που πατησε με το φορτηγο που οδηγουσε κουβαλώντας ανταρτες ετων 33 περιπου όλα αυτά συνέβησαν φευγοντας από το οχυρο το χωριο του.υστερα από κατι μερες και αφου η μητερα του(προγιαγιά μου ολγα Μακριδου) ειχε χασει τον γιο της πεταξε στο πηγαδι του χωριου ένα σκοτωμενο γερμανο γιατι ολοι οι αλλοι ειχαν φοβηθεί.τι σθενος τι δυναμη αυτή η γυναικα!!!! ποντια με τα όλα της.

Σχολιάστε