ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ψαρομηλίγκου 29, Κεραμεικός, Αθήνα.

Προσωρινή διεύθυνση:

Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα-105 57 Αθήνα

Τηλ. & Φαξ: 210 3316036

E-mail: efxinos@infognomon.gr   

 

Ιδρύθηκε το 2003 από 180 προσωπικότητες ποντιακής καταγωγής που κατοικούν στην Αθήνα και την Αττική. Με τις εκδηλώσεις και τη δράση της έχει αναδείξει σε σημαντικό βαθμό την πολιτισμική διάσταση του Ποντιακού, ενώ ώθηση στη δράση της αναμένεται να δώσει το ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που ανακαινίζεται στην οδό Ψαρομηλίγκου, στη σκιά της Ακρόπολης. Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών έχει 600 μέλη (τέλη 2006) και αναμένεται να εξελιχθεί σε μητροπολιτικό σωματείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. 

 

 

Διοικητικό Συμβούλιο έως 29/3/2009 

Πρόεδρος: Μελισσανίδης Δημήτρης

Αντιπρόεδρος: Αμανατίδης Νικόλαος

Γ. Γραμματέας: Καλεντερίδης Σάββας

Ταμίας: Κεπίδης Γεώργιος

Μέλος: Πασαλίδης Άλκης

Μέλος: Ιορδανίδου Σοφία

Μέλος: Ταγματάρχης Λάμπης

Μέλος: Καρασαββίδου Φένια

Μέλος: Αποστολίδης Άγης

 

——————————————————————-

ΝΕΟ Δ.Σ.

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Μετά τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό τα μέλη ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής του απερχόμενου Δ.Σ. Στη συνέχεια εκλέχθηκε τριμελής εφορευτική επιτροπή η οποία διεξήγαγε την εκλογική διαδικασία. Τα νεοεκλεγέντα μέλη συνεδρίασαν την Παρασκευή 3 Απριλίου και συνήλθαν σε σώμα ως ακολούθως:

 
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Δημήτρης Μελισσανίδης
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Φωτιάδης
Γενικός Γραμματέας: Σάββας Καλεντερίδης
Αν. Γεν. Γραμματέας: Έφη Μαυροπούλου
Ταμίας: Γιώργος Κεπίδης
Έφορος: Γιώργος Νικολαΐδης
Μέλος: Άλκης Πασαλίδης
Μέλος: Φένια Καρασαββίδου
Μέλος: Άγης Αποστολίδης

Ελεγκτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κοντογιαννίδης Τάσος
Μέλος: Ξανθόπουλος Θεόδωρος
Μέλος: Ανδρεανίδης Γιώργος

 

————————————————— 

 

 

Ο Δημήτρης Γεωργ. Μελισσανίδης, ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, γεννήθηκε το 1951 στη Νίκαια Πειραιά από γονείς ποντιακής καταγωγής. Δραστήριος και δυναμικός επιχειρηματίας, δημιούργησε την AEGEAN, ένα όμιλο εταιρειών που αναπτύσσεται ταχύτατα και δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας και της ναυτιλίας τόσο στην Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Μια από τις εταιρείες του το 2006 εισήχθη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE). Διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ. Τον Αύγουστο 2006 με δωρεά δική του και του αδελφού του Ιάκωβου, θεμελιώθηκε και θα ανοικοδομηθεί το «Μελισσανίδειο Μέλαθρον», στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, στη μνήμη του πατέρα τους Ζώρα, που υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της Μονής. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι φλογερός Πόντιος και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του υπηρετεί με πίστη την Ποντιακή Ιδέα. 

                             

Ο Σάββας Σταύρ. Καλεντερίδης είναι από τους εμπνευστές, ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στη Βέργη Σερρών από γονείς καταγόμενους από τη Νικόπολη και την Αμάσεια. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1981 και παραιτήθηκε το 2000 με το βαθμό του συνταγματάρχη. Τιμήθηκε αλλεπάλληλες φορές από την υπηρεσία για την προσφορά του στην πατρίδα. Ασχολήθηκε ενεργά με την καταγραφή και την ανάδειξη του ζητήματος των ελληνόφωνων του Πόντου, ενώ έχει ενεργή παρουσία στα ποντιακά ζητήματα από μικρή ηλικία. Δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ και έχει εκδώσει πλήθος ταξιδιωτικών οδηγών και χαρτών καθώς και άλλων ποντιακών βιβλίων, καθώς και τρεις ποντιακούς δίσκους με τις αυθεντικές ηχογραφήσεις της Δέσπως Μερλιέ. Έχει γράψει τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς «Δυτικός Πόντος, Βιθυνία-Παφλαγονία», «Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα-Κερασούντα-Τραπεζούντα-Αργυρούπολη-Καρς» και «Ιωνία, Σάμος-Έφεσος-Μίλητος-Πριήνη» και επιμελήθηκε της έκδοσης του δίτομου έργου «Ανάλυση της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής-Μύθος και Πραγματικότητα» και του βιβλίου «Οι μειονότητες στην Τουρκία». Το Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Παράδοση Οτζαλάν – Η ώρα της Αλήθειας»

6 Σχόλια to “ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΩΝ”

  1. Ελισάβετ Παπαζαχαρίου Says:

    Αξιότιμε Πρόεδρε,

    Ονομάζομαι Έλσα Παπαζαχαρίου και είμαι Ποντία στην καταγωγή. Επιθυμώ να γίνω μέλος για να συμμετέχω ενεργά στις δραστηριότητες της Λέσχης. Περιμένοντας την απάντησή σας ως προς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσω,
    Με εκτίμηση

  2. mavrokos Says:

    Αγαπητή συμπατριώτισσα το blog αυτό δεν ανήκει στην Ε.Λ.Α. Για το σκοπό που επιθυμείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Λ.Α. κ. Σάββα Καλεντερίδη. Στην αρχή αυτής της σελίδας αναφέρονται, η διεύθυνση της Ε.Λ.Α., τηλέφωνο-Φαξ και e-mail.

  3. Καϊτανίδου Κατερίνα Says:

    Καλησπέρα σας!Θα ήθελα να ρωτήσω,πραγματοποιείται εκμάθηση ποντιακών χορών?Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

    • mavrokos Says:

      Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών προς το παρόν δεν διαθέτει τμήμα εκμάθησης χορών. Μπορείτε να απευθυνθείτε στους τοπικούς Συλλόγους που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε Δήμο. Όλοι οι Σύλλογοι δημοσιεύονται σε άλλες σελίδες του παρόντος blog.

  4. Στρατής Χ. Γραμματίδης. Says:

    Δεν γνωρίζω αν είναι εις γνώσιν σας το άρθρο του κ.Φίλη στην Αυγή,όπου υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία.Παρακαλώ να το διαβάσετε και να απαντήσετε στον εν λόγω κύριο.

Σχολιάστε