Γεώργιος Δημ. Σαρακενίδης-Βιογραφικό

Τον Γιώργο Σαρακενίδη τον έμαθα μέσα από τα τραγούδια του φίλου και συγχωριανού μου Χρόνη Αμανατίδη. Ο Χρόνης ηχογράφησε ένα άλμπουμ Ποντιακών τραγουδιών το 1996 αν θυμάμαι καλά, υπό τον κεντρικό τίτλο ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ ΑΣΤΡΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΝ και υπότιτλο «Αροθυμώ και τραγωδώ», σε μουσική δική του και λυράρη τον αείμνηστο «Λαέρτη», Γιάννη Βλασταρίδη (Τσανάκαλη). Ταούλ κρούει (παίζει) ο Γιάννης Ευφραιμίδης. Στο τραγούδι αυτού του άλμπουμ με τίτλο «Πόντος», ο ίδιος ο Σαρακενίδης απαγγέλει τους στίχους του.

Τότε πρωτοάκουσα τα ποιήματα «Αροθυμώ και τραγωδώ» και «Πόντος έν’ άστρον φωτεινόν» Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για ενιαίο ποίημα ή δυο ξεχωριστές ενότητες. Όπως και να είναι αποτελεί μια καταπληκτική στιχογραφία. 

Πριν λίγο καιρό θέλησα να μάθω κάτι περισσότερο από το όνομα αυτού του σπουδαίου ποιητή. Άνοιξα την Ποντιακή εγκυκλοπαίδεια αλλά δεν βρήκα τίποτα (Ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί). Πριν μερικές μέρες σε μια εκδήλωση, συναντήθηκα με τον εξαιρετικό ηθοποιό του Ποντιακού θεάτρου, Λάζο Τερζά. Και επειδή και ο Λάζος έχει συμπεριλάβει σε παραστάσεις του το ποίημα «Πόντος έν’ άστρον φωτεινόν», τον ρώτησα αν γνωρίζει βιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Σαρακενίδη. Δεν γνώριζε και πολλά ο Λάζος, αλλά η πληροφορία που μου έδωσε ότι καταγόταν από τα Κομνηνά Ξάνθης, με οδήγησε στην πηγή όπου θα μάθαινα αυτά που έψαχνα. Και η πηγή ήταν ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσος Κοντογιαννίδης, ο οποίος βρισκόταν κι αυτός στην εκδήλωση και κατάγεται και αυτός από τα Κομνηνά. Τον πλησίασα και τον ρώτησα σχετικά. Μου είπε ότι κι αυτός ψάχνει πλήρη στοιχεία για να τα συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο που ετοιμάζει, αλλά οτιδήποτε έχει αυτή τη στιγμή θα μου το δώσει. Έτσι μου έστειλε με e-mail –και τον ευχαριστώ θερμά – τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία δημοσιεύω για να μάθουν και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται, το βιογραφικό του αείμνηστου πλέον Γιώργου Σαρακενίδη.

 

Γεώργιος Δημ. Σαρακενίδης-Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Σαρακενίδης γεννήθηκε στα Κομνηνά Ξάνθης στις 15-5-1924 από  Ποντίους γονείς, τον Δημήτριο και την Βασιλική Σπανίδου. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την γεωργία και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια καπνού.

Ανήσυχο πνεύμα, σε νεαρή ηλικία συγκρότησε μαζί με άλλους συγχωριανούς του, ερασιτεχνικό θίασο και έπαιζαν με πολύ μεγάλη επιτυχία, διάφορα θεατρικά έργα χρησιμοποιώντας την μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου. Τα έργα που έπαιζαν ήταν κυρίως Ποντιακά αλλά και Νεοελληνικά όπως «ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄» όπου ο Γεώργιος Σαρακενίδης υποδυόταν τον πατριάρχη και ο Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης τον δήμιο. ΄Ήταν δε τόσο πειστικοί στο παίξιμό τους, αφού οι θεατές από κάτω φώναζαν όταν ο δήμιος επρόκειτο να τραβήξει το σχοινί.

Ο Γιώργος Σαρακενίδης νυμφεύθηκε την Σοφία Παναγιωτίδου ( 1935-1978). Μαζί της απέκτησε μια κόρη, την Βασιλική. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του ’60 η οικογένεια Σαρακενίδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα , στον Δήμο  Αγίου Δημητρίου. Εκεί  πέθανε η γυναίκα του, νέα, σε ηλικία 38 ετών.  Ο Γιώργος αγαπούσε παράφορα την γυναίκα του και ο θάνατος της τον πλήγωσε βαθιά. Έγγραψε στη μνήμη της και της αφιέρωσε ποιήματα, ενώ με το ποίημά  του «Πόντος έν’ άστρον φωτεινόν»  έγινε γνωστός στον Ποντιακό Ελληνισμό και καταξιώθηκε στην Ποντιακή λογοτεχνία. Πέθανε το 2002 στην Αθήνα.

Σημ. Τα ποιήματα του Σαρακενίδη είναι αναρτημένα στη σελίδα μου «Ποντιακή ποίηση»

Σχολιάστε