Ταξιδιωτικός οδηγός Πόντου

Ο Ταξιδιωτικός οδηγός «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» με την υπογραφή του Σάββα Καλεντερίδη αποτελεί το χρησιμότερο, το πολυτιμότερο και πληρέστερο βοήθημα για τον επισκέπτη του Ανατολικού Πόντου. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, παλιά και νέα ονόματα των χωριών και πάρα πολλές άλλες χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες.

anatolikospontos

Υπότιτλος: Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Καρς                                

Εκδότης: Ινφογνώμων Εκδόσεις
Ημερομηνία Έκδοσης: Ιουν. 2006
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Σελίδες: 448
 

Μετά από περιπλάνηση μερικών ετών, σχοινοβατώντας ανάμεσα σε μύθο, τη λαμπρή ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή, την τραγωδία της Γενοκτονίας και του Ξεριζωμού και τη σημερινή πραγματικότητα, και μετά το «Δυτικός Πόντος-Βιθυνία-Παφλαγονία», με την ανά χείρας έκδοση το ταξίδι μας στη γη του Πόντου επιτέλους ολοκληρώνεται.

Περιδιαβήκαμε, ερευνήσαμε, φωτογραφήσαμε και σας ταξιδεύουμε στη γη των Χαλύβων και το Ιασώνειο Άκρο των Αργοναυτών, τα Κοτύωρα της Υπαπαντής και του Αγίου Γεωργίου, το θρυλικό Τσάμπασι, την Οινόη με τις πανέμορφες παραλίες και τα κάστρα της, το Πολεμώνιο, τη Χαψάμανα και τις άλλες ιστορικές πόλεις και περιοχές του νομού.

Στην Κερασούντα είδαμε το Κάστρο, τον Άγιο Νικόλαο, το Παρθεναγωγείο και το Ημιγυμνάσιο, την Πουλαντζάκη του αείμνηστου Λεωνίδα Ιασωνίδη, που μας νουθετεί να «μη λησμονούμε τον Πόντο’, το Κιρίκ, το Τσαγράκ και τη Νικόπολη του Πομπήιου και της Παναγίας της Σταυροπηγιανής με τα αμέτρητα, άλλοτε ελληνικά χωριά της, την Κεπέκλησα και τη μαρτυρική Τρίπολη.

Είδαμε την Σεβάστεια και τα χωριά του Απές, το Ερζιγκιάν των Ουράρτου και τα ελληνικά χωριά της Ρεφάγιας, την ακριτική Παϊπούρτη και το Ερζερούμ των «Αμελέ Ταπουρού»

Στην Τραπεζούντα των Κομνηνών, των Κάστρων, των αυτοκρατορικών εκκλησιών, του Φροντιστηρίου, των αρχοντικών, της Τραμπζόν σπορ και της λύρας, αφουγκραστήκαμε την τρισχιλιόχρονη ιστορία του ελληνισμού στην περιοχή. Στα Σιμοχώρια, την Τόνια, το Κατωχώρι και τα Σούρμενα των ελληνόφωνων, τα Πλάτανα, τη Ματσούκα και τη Γαλίανα τραγουδήσαμε μελωδικούς σκοπούς με τους άγρυπνους θεματοφύλακες της ποντιακής  Μούσας, ενώ στη Σουμελά, το Βαζελώνα και τον Περιστερεώτα κλίναμε ευλαβικά το γόνυ στους «αγίους και τους μοναχούς του Πόντου» που κράτησαν επί αιώνες όρθιο και ζωντανό το Γένος.

Μετά την Αργυρούπολη των Αρχιμεταλλουργών, την Άρδασσα και τη Χερίανα του Διγενή Ακρίτα, την αδούλωτη Επτάκωμο Σάντα, την Κρώμνη, την Ίμερα και το Σταυρί, δεν σταματήσαμε το ταξίδι μας. Προχωρήσαμε στη Ριζούντα και την Αθήνα του Πόντου, στις κορυφές των Ποντικών Άλπεων, στο Τσάγιελι των Λαζών και στο Χεμσίν των αρμενόφωνων, στο Άρτβιν των κάστρων, των φρουρίων και των εκκλησιών, στο Καρς και το Αρνταχάν, με τις γλυκές μελωδίες με άρωμα Καυκάσου και με τα
άλλοτε 75 ελληνικά χωριά.

Εδώ το επίπονο δικό μας ταξίδι στον πόντο τελείωσε και αρχίζει το δικό σας…

Καλά και ασφαλή ταξίδια στων Ελλήνων τις Κοινότητες. 

Σάββας Καλεντερίδης

Μάιος 2006

26 Σχόλια to “Ταξιδιωτικός οδηγός Πόντου”

 1. Eleni Papadopoulou Says:

  Επιθυμώ να μάθω εάν γνωρίζετε για 14 χωριά της επαρχίας Οινόης-Θέρμης που υπήρχε και αντάρτικο. Τα χωριά αυτά ήταν τα πιό κάτω
  Λιμάντερε, Πασπόταμ, Τσένκερις, Ατζάρα, Κερίς, Τισμεσέ, Τσοράχ, Ποχλούχ, Τερέπασι, Κιρές Τεπε, Τζουλάρ, Εχτιάρογλου, Μέλπαχουν, Τσόχτσε.
  Ιδιαίτερα με ενδιαφέρουν τα χωριά των γονιών μου Τερέπασι, Κιρές Τεπε και Κερις. Επειδή θα επισκεφθώ την περιοχή θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν τα χωριά και με ποιά ονόματα.
  Ευχαριστώ
  Ελένη Παπαδοπούλου

 2. mavrokos Says:

  Αγαπητή συμπατριώτισσα δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά που ρωτάς. Οι πληροφορίες που αναζητάς βρίσκονται στον άλλο οδηγό με τίτλο «Δυτικός Πόντος». Εγώ έχω μόνο τον «Ανατολικό Πόντο» λόγω καταγωγής (Τραπεζούντα) επειδή οι δικές μου αναζητήσεις βρίσκονται σ’ αυτόν.

 3. tam Says:

  Γνωρίζετε το σημερινό όνομα του χωριού çamlıkale του Απές;
  Ευχαριστώ.

 4. mavrokos Says:

  Εγω δεν το γνωρίζω. Αν το γνωρίζει κάποιος φίλος του ιστολογίου ας το γράψει.

 5. Grigoris Masmanidis Says:

  http://goo.gl/maps/wg3RL
  Από Τσαμλίκαλε ή Τσαμλουγαλέ-çamlikale
  Σέ Αρσένι , Σεβαστιανά Πλεύρωμα και Ποντοχώρι Πέλλας
  http://www.panoramio.com/photo/17840981

 6. Pan Tzor Says:

  Ποιό είναι το σημερινό όνομα της Κρώμνης?

  • mavrokos Says:

   Το σημερινό όνομα είναι Korom. Όπως βλέπετε μοιάζει με το παλιό.

  • mas.gr Says:

   Δείτε εδώ φίλε μου,επειδή η Κρώμνη είχε ενορίες,δέν λέει και πολλά σκέτο το όνομα Korom όπως σωστά λέι ο κ. Μαυρόκος,σήμερα αυτές οι ενορίες είναι ξεχωριστά χωριά πχ η ενορία Νανάκ,λέγετε Nanak,η ενορία Αληθινός,λέγετε σήμερα Düzlüce (Alithinos,Alikinos) η Ενορία Γερμάντων-
   Ortayayla (Yermadon) η Ενορία Μουρατάντων-
   Moutatli (Muratadon) η Ενορία Σαράντων (Σαραντάρ)-
   Saroğon (Saradar,Saradon) http://goo.gl/maps/Kx7UW

   • mavrokos Says:

    Ευχαριστώ θερμά τον/την mas.gr για την συμπλήρωση.
    Βέβαια η Κρώμνη ήταν το κεφαλοχώρι, η πρωτεύουσα θα λέγαμε της ευρύτερης περιοχής, όπως π.χ. η Ματσούκα.
    Η Κρώμνη σαν περιοχή είχε πολλές ενορίες-χωριά και κάθε ενορία είχε οικισμούς και συνοικισμούς .
    Πέρα από αυτές που συμπλήρωσε ο/η mas.gr υπήρχαν ακόμη οι ενορίες της Μόχωρας, των Τσαχματάντων, Σιαμανάντων, Αλχαζάντων, Μαντζάντων, Φραγκάντων και η Γκλούβενα.
    Στον ταξιδιωτικό οδηγό «Ανατολικός Πόντος» δεν αναφέρεται ενορία Γερμάντων αλλά οικισμός Γαράντων που υπάγονταν στην ενορία Σιαμανάντων.

   • Grigoris Masmanidis Says:

    κ.Μαυρόπουλε,για να το έχετε υπόψιν σας,ο mas.gr είμαι εγώ ο ίδιος με λογαριασμό του google

 7. Νεκταρία Eggers Says:

  Μήπως ξέρετε στη περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου κάποιο χωριό ονομαζόμενο κάπως Αμπρικάν ή Αμπρικάντο;

  • mavrokos Says:

   Αμπρικάντων λέγεται και η σημερινή του ονομασία είναι Demirkapi. Βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ από την Αργυρούπολη.

   • Γρηγόρης Μασμανίδης Says:

    Αγαπητέ,Μαυρόκο,έχω την εντύπωση,ότι το χωριό Αμπρικάντων είναι το İlecik (Abrikadon) και το Demirkapi το Μοναστήρι
    https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z1yfJvbGoKTc.kkS4aEDFeDmA

   • mavrokos Says:

    Η πηγή μου είναι ο ταξιδιωτικός οδηγός «Ανατολικός Πόντος».
    Δεν έχω επιπλέον δυνατότητα διασταύρωσης.
    Κάθε διόρθωση δεκτή, και ευχαριστώ θερμά.
    Τελικός σκοπός όλων μας είναι να βοηθήσουμε όποιον συμπατριώτη ή συμπατριώτισσα ζητήσει οποιαδήποτε πληροφόρηση.
    Και πάλι ευχαριστώ.

   • Γρηγόρης Μασμανίδης Says:

    κ.Μαυρόκο,ευχαριστώ για την δουλειά σας.Τα χωριά της περιοχής,τα έχω αναζητήσει με τους εξής τρόπους:
    1.Αντιπαραβολή με χειρόγραφους χάρτες
    2.Από φωτογραφίες Τούρκων στο panoramio πάνω στον χάρτη google όπου αναφέρουν το Ιλετσίκ ως Αμπρίκ και το Ντεμίρκαπι ώς Μαναστήρ
    3.Τούρκικη Βικπαίδεια με αναφορές σε παλιά ονόμα των χωριών.
    Παρ’όλα αυτά,εξακολουθώ να μην είμαι βέβαιως για τίποτα και το αναφέρω στους χάρτες μου,ότι είναι δηλαδή ,εργαλείο αναζήτησης της αλήθειας και θέλει προσοχή στην διάδωσή τους.
    Οπώτε,πάντα με επιφύλαξη και υπευθυνότητα,συνεχίζουμε όλοι μαζί αυτό το δύσκολο,έργο.
    Και πάλι ευχαριστώ για το έργο σας (με έχετε βοηθήσει πολύ στην προσπάθειά μου)
    Φιλικά
    Μασμανίδης Γρηγόρης

   • mavrokos Says:

    Το mavrokos είναι ιντερνετικό ψευδώνυμο και προέρχεται απο το ονοματεπώνυμό μου Μαυρόπουλος Κωνσταντίνος, εκ Κανλικά Τραπεζούντας αμφοτέρων παππούδων και γιαγιάδων.
    Ευχαριστώ κι εγώ για τις πληροφορίες που δίνεις και για τα καλά σου λόγια.

  • Grigoris Masmanidis Says:

   Να είστε καλά κ.Μαυρόπουλε,χάρηκα

   • Grigoris Masmanidis Says:

    κ.Μαυρόπουλε,εάν σας ενδιαφέρει,δείτε μερικές πηγές από την έρευνά μου για το χωρίο Αμπρικάντων:

    1.Χειρόγραφος χάρτης με πλήρη ταύτιση γειτονικών χωριών

    2.Ποταμός Τσίζερες ή Αμπρικάντων ΦΩΤΟ

    http://www.panoramio.com/photo/62045833

    Το τρίγωνο των χωριών Κορόνυξα-Αμπρικάντων-Φυτίανα στον χειρόγραφο χάρτη,νομίζω είναι από μόνο του πολύ πετυχημένο και πλήρως ταυτοποιήσιμο

    Θα δούμε λοιπόν.

 8. Νεκταρία Eggers Says:

  Ευχαριστώ πολύ,τελικά πήρα κι’από κάποιον άλλον τη πληροφορία οτι είναι το δεύτερο,το σημερινό Ilecek.

  • Grigoris Masmanidis Says:

   Νεκταρία,πρόσεχε,εγώ δεν κατέχω την απόλυτη αλήθεια,ήμουν ξεκάθαρος,πληροφορίες ανταλλάσουμε,μπορεί ο κ. Μαυρόκος να έχει δίκιο αν είναι σωστός ο ταξιδιωτικός οδηγός )του Σ.Καλαντερίδη νομίζω).Το θέμα είναι από πού πήρες την τελευταία πληροφορία,αν αυτός που σου την έδωσε στηρίζεται πχ στους δικούς μου χάρτες (map google)?

 9. Νεκταρία Eggers Says:

  Αγαπητέ Γρηγόρη, όντως ο κος.Μαυρόκος είχε τη σωστή λύση.Την πληροφορία την πήρα τελικά απο το άτομο που ο πατέρας του κατάγεται από εκεί.Ευχαριστώ όμως για τον κόπο και των δυό σας.Να είστε καλά,καλές εορτές και με υγεία κι’αγάπη το 2015!
  Εγώ παρ’ότι Γερμανίδα,κάθε αυτού δηλ.έμαθα τα ελληνικά κι έχω και πολλούς Πόντιους φίλους.Την ημέρα των Χριστουγέννων εδώ στο Αννόβερο έχουν γλέντι ο Σύλλογος Ποντίων και μια και θα έχω Πόντια φίλη μου επίσκεψη από Αθήνα θα την πάω να δει πως γλεντούν οι δικοί μας Πόντιοι….

 10. mavrokos Says:

  Αγαπητή Νεκταρία δε φαντάζεσαι πόσο με συγκίνησες απόψε. Πώς να μην είμαστε περήφανοι οι Πόντιοι για την καταγωγή μας όταν βλέπουμε άλλης καταγωγής ανθρώπους όπως εσύ, να αγκαλιάζουν με τόση αγάπη το Ποντιακό στοιχείο, τα ήθη και έθιμά μας, τους χορούς μας κ.λ.π.
  Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά και να περάσετε καλά τις μέρες των εορτών, ιδιαίτερα τη μέρα που θα είστε στο γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Αννόβερου.

 11. Νεκταρία Eggers Says:

  Αγαπητέ Κωνσταντίνε, σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και αντεύχομαι. Εδώ στο Αννόβερο έχουμε μεγάλο Σύλλογο Ποντίων και πολύ καλά οργανωμένο. Διάβασα πως είσαι απ’ τη Δράμα, την οποία ασφαλώς κι’ έχω αρκετές φορές επισκεφθεί. Η δε φίλη μου που θα έρθει αύριο είναι κι αυτή απο τα μέρη σου, συγκεκριμένα απο τη Μικρόπολη την οποία είχα επισκεφθεί ήδη το 1968. Στο φ/β είσαι ή στο σκάϊπ;

 12. ολγα ιωσηφιδου Says:

  υπαρχει το γενταγλι?στην περιοχη ανταπαζαρ νικομηδεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: