Ταξιδιωτικός οδηγός Πόντου

Ο Ταξιδιωτικός οδηγός «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» με την υπογραφή του Σάββα Καλεντερίδη αποτελεί το χρησιμότερο, το πολυτιμότερο και πληρέστερο βοήθημα για τον επισκέπτη του Ανατολικού Πόντου. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, παλιά και νέα ονόματα των χωριών και πάρα πολλές άλλες χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες.

                                     anatolikospontos

Υπότιτλος: Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Καρς                                

Εκδότης: Ινφογνώμων Εκδόσεις
Ημερομηνία Έκδοσης: Ιουν. 2006
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Σελίδες: 448
 

Μετά από περιπλάνηση μερικών ετών, σχοινοβατώντας ανάμεσα σε μύθο, τη λαμπρή ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή, την τραγωδία της Γενοκτονίας και του Ξεριζωμού και τη σημερινή πραγματικότητα, και μετά το «Δυτικός Πόντος-Βιθυνία-Παφλαγονία», με την ανά χείρας έκδοση το ταξίδι μας στη γη του Πόντου επιτέλους ολοκληρώνεται.

Περιδιαβήκαμε, ερευνήσαμε, φωτογραφήσαμε και σας ταξιδεύουμε στη γη των Χαλύβων και το Ιασώνειο Άκρο των Αργοναυτών, τα Κοτύωρα της Υπαπαντής και του Αγίου Γεωργίου, το θρυλικό Τσάμπασι, την Οινόη με τις πανέμορφες παραλίες και τα κάστρα της, το Πολεμώνιο, τη Χαψάμανα και τις άλλες ιστορικές πόλεις και περιοχές του νομού.

Στην Κερασούντα είδαμε το Κάστρο, τον Άγιο Νικόλαο, το Παρθεναγωγείο και το Ημιγυμνάσιο, την Πουλαντζάκη του αείμνηστου Λεωνίδα Ιασωνίδη, που μας νουθετεί να «μη λησμονούμε τον Πόντο’, το Κιρίκ, το Τσαγράκ και τη Νικόπολη του Πομπήιου και της Παναγίας της Σταυροπηγιανής με τα αμέτρητα, άλλοτε ελληνικά χωριά της, την Κεπέκλησα και τη μαρτυρική Τρίπολη.

Είδαμε την Σεβάστεια και τα χωριά του Απές, το Ερζιγκιάν των Ουράρτου και τα ελληνικά χωριά της Ρεφάγιας, την ακριτική Παϊπούρτη και το Ερζερούμ των «Αμελέ Ταπουρού»

Στην Τραπεζούντα των Κομνηνών, των Κάστρων, των αυτοκρατορικών εκκλησιών, του Φροντιστηρίου, των αρχοντικών, της Τραμπζόν σπορ και της λύρας, αφουγκραστήκαμε την τρισχιλιόχρονη ιστορία του ελληνισμού στην περιοχή. Στα Σιμοχώρια, την Τόνια, το Κατωχώρι και τα Σούρμενα των ελληνόφωνων, τα Πλάτανα, τη Ματσούκα και τη Γαλίανα τραγουδήσαμε μελωδικούς σκοπούς με τους άγρυπνους θεματοφύλακες της ποντιακής  Μούσας, ενώ στη Σουμελά, το Βαζελώνα και τον Περιστερεώτα κλίναμε ευλαβικά το γόνυ στους «αγίους και τους μοναχούς του Πόντου» που κράτησαν επί αιώνες όρθιο και ζωντανό το Γένος.

Μετά την Αργυρούπολη των Αρχιμεταλλουργών, την Άρδασσα και τη Χερίανα του Διγενή Ακρίτα, την αδούλωτη Επτάκωμο Σάντα, την Κρώμνη, την Ίμερα και το Σταυρί, δεν σταματήσαμε το ταξίδι μας. Προχωρήσαμε στη Ριζούντα και την Αθήνα του Πόντου, στις κορυφές των Ποντικών Άλπεων, στο Τσάγιελι των Λαζών και στο Χεμσίν των αρμενόφωνων, στο Άρτβιν των κάστρων, των φρουρίων και των εκκλησιών, στο Καρς και το Αρνταχάν, με τις γλυκές μελωδίες με άρωμα Καυκάσου και με τα
άλλοτε 75 ελληνικά χωριά.

Εδώ το επίπονο δικό μας ταξίδι στον πόντο τελείωσε και αρχίζει το δικό σας…

Καλά και ασφαλή ταξίδια στων Ελλήνων τις Κοινότητες. 

Σάββας Καλεντερίδης

Μάιος 2006

11 Σχόλια to “Ταξιδιωτικός οδηγός Πόντου”

 1. Eleni Papadopoulou Says:

  Επιθυμώ να μάθω εάν γνωρίζετε για 14 χωριά της επαρχίας Οινόης-Θέρμης που υπήρχε και αντάρτικο. Τα χωριά αυτά ήταν τα πιό κάτω
  Λιμάντερε, Πασπόταμ, Τσένκερις, Ατζάρα, Κερίς, Τισμεσέ, Τσοράχ, Ποχλούχ, Τερέπασι, Κιρές Τεπε, Τζουλάρ, Εχτιάρογλου, Μέλπαχουν, Τσόχτσε.
  Ιδιαίτερα με ενδιαφέρουν τα χωριά των γονιών μου Τερέπασι, Κιρές Τεπε και Κερις. Επειδή θα επισκεφθώ την περιοχή θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν τα χωριά και με ποιά ονόματα.
  Ευχαριστώ
  Ελένη Παπαδοπούλου

 2. mavrokos Says:

  Αγαπητή συμπατριώτισσα δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά που ρωτάς. Οι πληροφορίες που αναζητάς βρίσκονται στον άλλο οδηγό με τίτλο «Δυτικός Πόντος». Εγώ έχω μόνο τον «Ανατολικό Πόντο» λόγω καταγωγής (Τραπεζούντα) επειδή οι δικές μου αναζητήσεις βρίσκονται σ” αυτόν.

 3. tam Says:

  Γνωρίζετε το σημερινό όνομα του χωριού çamlıkale του Απές;
  Ευχαριστώ.

 4. mavrokos Says:

  Εγω δεν το γνωρίζω. Αν το γνωρίζει κάποιος φίλος του ιστολογίου ας το γράψει.

 5. Grigoris Masmanidis Says:

  http://goo.gl/maps/wg3RL

  Από Τσαμλίκαλε ή Τσαμλουγαλέ-çamlikale
  Σέ Αρσένι , Σεβαστιανά Πλεύρωμα και Ποντοχώρι Πέλλας

  http://www.panoramio.com/photo/17840981

 6. Pan Tzor Says:

  Ποιό είναι το σημερινό όνομα της Κρώμνης?

  • mavrokos Says:

   Το σημερινό όνομα είναι Korom. Όπως βλέπετε μοιάζει με το παλιό.

  • mas.gr Says:

   Δείτε εδώ φίλε μου,επειδή η Κρώμνη είχε ενορίες,δέν λέει και πολλά σκέτο το όνομα Korom όπως σωστά λέι ο κ. Μαυρόκος,σήμερα αυτές οι ενορίες είναι ξεχωριστά χωριά πχ η ενορία Νανάκ,λέγετε Nanak,η ενορία Αληθινός,λέγετε σήμερα Düzlüce (Alithinos,Alikinos) η Ενορία Γερμάντων-
   Ortayayla (Yermadon) η Ενορία Μουρατάντων-
   Moutatli (Muratadon) η Ενορία Σαράντων (Σαραντάρ)-
   Saroğon (Saradar,Saradon) http://goo.gl/maps/Kx7UW

   • mavrokos Says:

    Ευχαριστώ θερμά τον/την mas.gr για την συμπλήρωση.
    Βέβαια η Κρώμνη ήταν το κεφαλοχώρι, η πρωτεύουσα θα λέγαμε της ευρύτερης περιοχής, όπως π.χ. η Ματσούκα.
    Η Κρώμνη σαν περιοχή είχε πολλές ενορίες-χωριά και κάθε ενορία είχε οικισμούς και συνοικισμούς .
    Πέρα από αυτές που συμπλήρωσε ο/η mas.gr υπήρχαν ακόμη οι ενορίες της Μόχωρας, των Τσαχματάντων, Σιαμανάντων, Αλχαζάντων, Μαντζάντων, Φραγκάντων και η Γκλούβενα.
    Στον ταξιδιωτικό οδηγό «Ανατολικός Πόντος» δεν αναφέρεται ενορία Γερμάντων αλλά οικισμός Γαράντων που υπάγονταν στην ενορία Σιαμανάντων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: